Forum dyskusyjne o szkole
Wydaje mi siê, ¿e ka¿dy powinien znaæ historiê w³asnego kraj, przynajmniej powierzchownie. Ja osobi¶cie lubiê historiê jako dziedzinê nauki, lubie czytaæ ksi±¿ki historyczne, ogl±daæ ró¿ne programy (zw³aszcza zwi±zane z II wojn± ¶wiatow±). Ale moje lekcje w gimnazjum to by³a totalna pomy³ka. Na pocz±tku oczywi¶cie odpytywanko, po³owa lekcji zmarnowana na jakie¶ nudy, a pó¼niej przez 10 minut zaisywanie dat i tego wszystkiego. Na historii wszyscy spali. Moja baba mówi³a tak nudno i flegamtycznie... Z reszt± sama wygl±da³a jakby mia³a zaraz zasn±æ. Ale za to bardzo mi³o wspominam lekcje historii w podstawówce. Widaæ by³o, ¿e moja pani mia³a dryg do opowiadania. Wszyscy uwa¿nie j± s³uchali, nikt nie rozrabia³, w klasie zawsze by³o cicho. Na lekcjê historii czeka³o siê z utêsknieniem, a uczenie siê do sprawdzianów to by³a czysta przyjemno¶c. Pamiêtam, ¿e klasówkê oddwa³am po 5 minutach a dostawa³am zawsze 6 i 5. Jednak uwa¿am, ¿e wszystko zale¿y od nauczyciela. Bardzo chcia³abym mieæ takiego nauczyciela jeszcze raz. Marzenie...
Wydaje mi siê, ¿e ka¿dy powinien znaæ historiê w³asnego kraj, przynajmniej powierzchownie.
A ja ani trochê nie znam histori, jestem z tego przedniotu prawdê mówi±c z deka przytempawa a jedyna data jak± znam to jest rozpoczêscie II wojny ¶wiatowej 1 wrzesieñ 1939, dobrze mówie (?) ale zakoñczenia ju¿ nie znam, piersza wojna kiedy wybuch³a te¿ nie wiem bitwa pod grunwaldem i te wa¿ne wydarzenia innego typu to nawet nie wiem, ze istnia³y. Nic kompletnie nic nie umiem, nawet nie wiem z czego mam 5 z histori a no tak nauczycielka chyba kiepsko spa³a i mi przez przypadek zosta³o a tak serio to mi podci±gne³a, ale nawet j± nie prosi³am o to bo wiedzia³am, ¿e szans nie mam
Niki napisał:
A ja ani trochê nie znam histori, jestem z tego przedniotu prawdê mówi±c z deka przytempawa a jedyna data jak± znam to jest rozpoczêscie II wojny ¶wiatowej 1 wrzesieñ 1939, dobrze mówie (?) ale zakoñczenia ju¿ nie znam, piersza wojna kiedy wybuch³a te¿ nie wiem bitwa pod grunwaldem i te wa¿ne wydarzenia innego typu to nawet nie wiem, ze istnia³y. Nic kompletnie nic nie umiem, nawet nie wiem z czego mam 5 z histori a no tak nauczycielka chyba kiepsko spa³a i mi przez przypadek zosta³o a tak serio to mi podci±gne³a, ale nawet j± nie prosi³am o to bo wiedzia³am, ¿e szans nie mam
Dobra data rozpoczêcia II wojny ¶wiatowej , a zakoñczenie to 2 wrze¶nia 1945r.
I wojna ¶wiatowa- 28 lipca 1914- 11 listopada 1918
Bitwa pod Grunwaldem- 15 lipca 1410r.
Wykuj te daty i bêdzie gites
No masz racje, historia nie jest nudna, przekona³am siê o tym wczoraj, gdy zaczê³am czytaæ podrêcznik od histroii tak zwyczajnie - z nudów ;-D
Tylko trzeba mieæ cisze zeby siê jej nauczyæ... przynajmniej ja... Nie umiem siê nauczyæ czego¶ w ha³asie ;-)
szczególnie historii ;-)
pozdrawiam wszystkich udzielaj±cych siê na ten temat.
Mam wykonaæ z historii zadanie.. na temat, - Porównaj ustrój Babilonii i Egiptu z ustrojem greckiej polis.. Mam kiepsk± nauczycielkê. Proszê o pomoc , Zadanie na wtorek.. Dziêkuje serdecznie.
Ka¿dy lubi co innego. Wolê przedmioty ¶cis³e. Po prostu dobrze to rozumiem, szybko siê tego uczê. Wcale jednak nie uwa¿am, ¿e historia jest nudna. Jest bardzo ciekawa. Zale¿y co kogo interesuje i w jaki sposób wasz nauczyciel prezentuje wam wiadomo¶ci z tego przedmiotu. Wydaje mi siê, ¿e bardziej lubiê przedmioty ¶cis³e bo s± praktyczne w rzeczywisto¶ci, w ¶wiecie realnym. Ca³a technologia nie ruszy³aby zapewne bez konkretnych informacji z okre¶lonych przedmiotów. Dzia³anie roweru, baterii, mikrofalówki jest ¶ci¶le zwi±zane z fizyk±. To, ¿e komu¶ chce siê spaæ na matmie czy na polskim jest obrazem, ¿e dany przedmiot Ciê nie interesujê tak jak inne. Jak dla mnie wszystkie przedmioty s± w pewnym stopniu bardziej lub mniej ciekawe, ale w szczególno¶ci nie chcê mi siê uczyæ polskiego i histy, bo to sama pamiêciówka.
ja lubi³em historiê, dopuki nie pojawi³a sie polityka (ok. XIX wieku)
A co my¶licie o ustawie - reformie, która ograniczy³a historiê w liceum?
Jest bez sensu. Historia jest potrzebna. 1 sierpnia o godzinie 17 by³em ¶wiadkiem sytuacji w tramwaju, gdzie m³odzi Polacy t³umaczyli po angielsku swoim znajomym spoza Polski, dlaczego wyj± syreny. Dowiedzia³em siê, ¿e to rocznica katastrofy smoleñskiej, gdzie Putin zabi³ Kaczyñskiego... Ehh...
Na szczê¶cie s± idee takie jak Sestiana, który je¼dzi po ¶wiecie i fotografuje obiekty UNESCO. Mo¿e to jest sposób na dotarcie do szerszego grona odbiorców...?
Jak jest temat wojny albo ¶redniowiecza to chêtnie s³ucham z zainteresowaniem i nawet szybko mija lekcja , ale jak tylko zaczynaj±sie inne nu¿±ce tematy to dzia³a to na mnie jak srodek nasenny